Ries Meertens - Coaching Creative Companies

25 jaar in de Creatieve Sector

CV's

Peter Boelsma

Peter Boelsma is na zijn middelbare school en een HBO-studie Nederlandse taal- en letterkunde in 1972 aan de slag gegaan als redacteur en uitgever bij de Staatsuitgeverij in Den Haag.  Daarna volgden banen in de overheidsvoorlichting waarvan de laatste van 1983 tot 1989 als Hoofd Voorlichting & PR bij de gemeente Zoetermeer.

In 1989 kwam Peter tot de conclusie dat hij de wereld van de overheid nu wel kende en dat hij wilde ervaren hoe het er aan toe ging in het bedrijfsleven. Na een korte tussenstop als senior consultant bij een bureau voor corporate communications in Amsterdam werd hem in 1990 gevraagd om Managing Partner te worden bij het ontwerpbureau 2D3D in Den Haag. De intensieve kennismaking met de designwereld en de creatieve industrie die daarop volgde beviel hem zo goed dat hij het het gevoel had ‘thuis te komen’. In die periode is hij gefascineerd geraakt door vraagstukken die samenhangen met het omzetten van creativiteit in zakelijk succes.

In 1996 heeft Peter afscheid genomen van 2D3D; kort na zijn vertrek bij 2D3D werd hij als interim-projectmanager betrokken bij een aantal grootschalige, internationale ‘huisstijloperaties’, maar al gauw werd door verschillende bureaus een beroep op hem gedaan om de helpende hand te bieden bij verdere professionalisering van de bureauorganisatie en bij het oplossen van problemen en conflicten op partnerniveau. Daarnaast kreeg Peter de gelegenheid om zijn ervaring om te zetten in trainingen voor BNO (o.a. Bureaumanagement) en een part-time docentschap ‘The Power of Design’ aan de toenmalige Ichthus Hogeschool (het latere InHolland) in Rotterdam. Verder was hij in die periode onder andere actief binnen het DMI (Design Management Institute, Boston), het DMN (Design Management Netwerk) en was hij adviseur van de MBA Design Management aan de Westminster University in London.

In 2000 heeft Peter het initiatief genomen tot de oprichting van IDIS (International Design Industry Services) een gespecialiseerd bureau voor werving & selectie voor de creatieve industrie, dat de afgelopen jaren opdrachten heeft uitgevoerd voor meer dan 200 Nederlandse en internationale opdrachtgevers, zowel creatieve bureaus als creatieve afdelingen van grote ondernemingen.

Naast zijn werk voor IDIS is Peter altijd actief gebleven als adviseur en coach binnen de creatieve industrie. Zijn keuze voor een verbinding met Coaching Creative Companies is dan ook ingegeven door zijn ambitie dit deel van zijn ervaring weer volop te benutten.

 

Ries Meertens

Ries Meertens heeft in 2010 Coaching Creative Companies opgericht. Na vijf jaar kreeg hij het eervolle aanbod om Managing Partner te worden bij architectenbureau Kraaijvanger in Rotterdam – een nieuwe uitdaging die hij niet wilde laten lopen. Ries heeft zijn activiteiten als adviseur, coach en trainer voor Coaching Creative Companies eind 2014 beëindigd. Per september 2015 is Coaching Creative Companies in licentie overgedragen aan Peter Boelsma.

Na het behalen van zijn VWO-diploma doorliep Ries de studie Industrial Design aan de Rietveld Academie in Amsterdam en liep hij stage in Milaan. Vervolgens werkte hij twee jaar bij het bureau Brandes en Meurs en daarna ging hij verder als zelfstandig ontwerper. In 1992 startte hij een intensieve samenwerking met Marcel Magermans, wat de start betekende van het bureau MMID full service design team, een succesvol ontwerpbureau met inmiddels zo’n 60 medewerkers met vestigingen in Delft, Duitsland en België.

Bij MMID was hij mede-verantwoordelijk voor het dagelijks beleid en de organisatie. Zijn specifieke focus lag op de strategische planning en acquisitie, wat in de loop der jaren leidde tot een uitgebreide klantenportfolio met vele multinationals, middelgrote ondernemingen, MKB-ers en start-ups.

Trots op wat er was bereikt nam Ries in 2009 afscheid als partner van MMID, zodat er weer ruimte ontstond voor nieuwe uitdagingen.

In de afgelopen vijf jaar heeft Ries als businesscoach en adviseur zo’n 150 ondernemers en zelfstandige professionals begeleid en heeft hij trainingen, workshops en lezingen verzorgd voor BNO, BNA en KIVI. In diezelfde periode was hij docent ‘Design Consultancy Practice’ aan de faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft.

Peter Boelsma treedt in voetspoor Ries Meertens

ries meertens
  • Shape
  • Model
  • Placement
  • Template
  • HTML