Tijdens een eerste kennismaking bespreken we jouw vraag, ik geef je een eerste advies en een mogelijke aanpak. Dat kan makkelijk en snel met een online gesprek.
Het kan ook uitgebreider. Live bij jou, zodat ik een beeld krijg van je werkomgeving. Of bij mij, midden in de Randstad, prima bereikbaar met auto of trein.
Laat hieronder je gegevens achter, dan neem ik snel contact op voor een afspraak!
Dank je wel! Je bericht is ontvangen.
Oeps! Er is iets fout gegaan. Controleer of alle velden correct zijn ingevuld en probeer het nogmaals.
Midden in het Groene Hart, weg van alle stadse hectiek, ontvangt businesscoach Ries Meertens zijn klanten in zijn kantoor aan huis, inclusief lekkere koffie. En net zo vaak bezoekt hij de kantoren en studio’s van zijn opdrachtgevers die in de design- en architectuursector werkzaam zijn.
Dit jaar viert Ries het vijftienjarig jubileum van zijn bedrijf Coaching Creative Companies, kortom CCC. Een periode waarin hij nooit heeft stilgestaan, zichzelf voortdurend heeft uitgedaagd en ontwikkeld.
Zo vult hij voortdurend zijn ‘digitale dokterstas’ met gereedschap, zoals zijn strategisch businessmodel en tools voor ondernemerschap en leiderschap, die hij combineert met een grote dosis ervaring, nieuwsgierigheid, leergierigheid, geduld en rust. In die tas zit eveneens het noodzakelijke vermogen om goed te kunnen luisteren en vragen te stellen. “Mensen moeten de ruimte voelen om zich uit te spreken. Vertrouwen is de basis voor succesvolle coaching”, weet Ries. Zo heeft hij sinds 2010 bijna vierhonderd creatieve klanten - van eenpitters tot 100+bedrijven - met succes èn plezier gecoacht.
Praktijk verbreden
Zij komen bij de coach vanwege zijn strategische en zakelijke advies en trainingen over ondernemerschap, strategie, positionering, acquisitie, financiën en het samenstellen van teams. Gaandeweg heeft de coach zijn praktijk verbreed naar persoonlijk-zakelijk advies en leiderschap.
Dat hij zich heeft gespecialiseerd in het coachen van ontwerpers en architecten, is omdat hij die werelden leuk vindt èn goed kent. In 1992 richtte hij samen met Marcel Magermans industrieel ontwerpbureau MMID op. Ries studeerde af aan de Rietveld Academie en Marcel aan de TU Delft. Dat bleek een sterke combinatie. MMID groeide uit tot een bureau met veertig mensen. Leuk, maar Ries wilde ook ooit andere dingen doen en stuurde aan op een meer zelfdragende organisatie. Hij verkocht zijn aandelen aan Marcel en een nieuwe partner en liet het bedrijf in 2010 achter zich.
Pippi Langkous-traject
Maar wat nu? “Ik ben met mensen gaan praten die ik leuk vond: fotografen, ontwerpers en architecten. Die vroegen mij: ‘Jij hebt een succesvol bedrijf geleid, kun je mij misschien helpen met de zakelijke kant van mijn werk?’”, zegt Ries. Zo ontstond CCC. Zijn eerste klant in 2010 was Erik Roscam Abbing. “We hadden een goede klik. Om zijn bureau Zilver Innovation richting te geven en de bedrijfsvoering te verbeteren, hebben we een strategisch traject doorlopen”, zegt hij. Voor de autodidact was dit een Pippi Langkous-achtig proces: ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’.
Vervolgens hielp hij talloze klanten met zijn praktische ervaring, verschillende tools, interessante plaatjes uit strategie- en managementboeken – “waarin alles stond wat wij bij MMID hadden meegemaakt en gedaan”, en zijn eigen businessmodel waarmee hij ze stap voor stap door verschillende fases en met diverse aspecten van ondernemen kan begeleiden.
Met Bas en Hederik van Duel, 2012
Parallel aan het coachen begon hij met lesgeven. Sinds 2010 aan de faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft, iets dat hij veertien jaar met veel plezier heeft gedaan (en vanaf 2019 ook aan de Academies van Bouwkunde in Amsterdam en Rotterdam). “Studenten leren niet wat ondernemerschap is”, weet hij. “Daarom ben ik de collegereeks aan de TU Delft gestart. Ik wilde ze op een interactieve, open manier iets tastbaars meegeven. Dat leverde heerlijke discussies op. De studenten vonden het fijn dat er iemand voor de klas stond die de praktijk naar binnenhaalde”, zegt hij. En hem leverde het nieuwe inzichten op. “De combinatie van mijn ervaring en tools, het strategieboek en het lesgeven aan studenten, hebben mijn werkzaamheden gestroomlijnd en mijn methodiek verbeterd.”
De rode draad: Ries helpt graag mensen verder. Maar een jaar of vier later, na 150 verschillende bedrijven en personen te hebben geholpen, begon het te kriebelen. Ries was toe aan iets nieuws. Via de BNA raakte hij in gesprek met een van de partners van Kraaijvanger Architects, die op zoek was naar een zakelijk directeur. Of Ries iemand kende. Twee weken later kreeg hij zelf die vraag en nog wat later werd hij managing partner. “Ik was uit MMID gestapt omdat het te groot, te ingewikkeld en te zakelijk was geworden en nu stapte ik in een zelfde soort bedrijf”, zegt hij. Dat de architectuur weer een heel andere wereld is, gaf de doorslag.
College TUD, foto Rein van der Zee
Heftig
“Het was een moeilijke periode en we hebben samen de schouders eronder gezet”, reflecteert Ries. “We zijn van 25 mensen in 2014 gegroeid naar 65 in 2018.” Hij kreeg veel verantwoordelijkheden. “Alles wat niet met architectuur te maken had, zat in mijn portefeuille: het geld, de contracten, het personeel, de huishouding, huur van het pand en de acquisitiestructuur. Ik vond de bouwwereld heftig en masculien en wilde de zachte kant van het bureau versterken. Ik ben trots dat ik dat in gang heb kunnen zetten. Ik heb grijze haren gekregen èn verschrikkelijk veel geleerd over het transformeren van de organisatiecultuur. Door al die ervaringen snap ik de branche goed”, zegt hij, “maar uiteindelijk was die volle portefeuille wat teveel van het goede.” Ries vertrok in 2018.
Met een inmiddels groot netwerk in de architectuurwereld was zijn horizon verbreed. Ook was hij bewuster geworden van de belangrijke waarde van de mens in een organisatie, van één persoon tot 100 personen, tot een hele cultuur. Met thema’s die hij bij Kraaijvanger tegen kwam ging hij verder, zoals de lerende organisatie, in teams werken, persoonlijkheidsanalyses en leiderschap. “Die waaier aan nieuwe mogelijkheden maakte mijn wereld interessanter, leuker en groter”, zegt hij.
Katalysator voor verandering
Daarom wordt Ries vaker benaderd door grotere bureaus die hem graag als sparringpartner en vertrouwenspersoon willen. “Zij vinden het fijn om met iemand te praten die zelf een groot bureau heeft geleid. Met mijn ervaring als coach is dat een unieke combinatie die specifiek voor deze sector goed werkt”, verklaart hij. “Architecten en ontwerpers werken nogal anders dan andere bedrijven. Ik snap hun wereld en business. Die herkenning en begrip zijn een sleutelfactor. Ik vind het superleuk om ze verder te helpen en ik probeer de katalysator te zijn voor verandering.”
Met social, service en product-designers tot architecten, landschapsarchitecten en stedenbouwers, bevindt de coach zich allerminst in een saai werkveld. Daarbinnen heb je ook nog eens met de meest uiteenlopende mensen te maken. Dat raakt aan de psychologie. Als gecertificeerd DISC- en teamcoach kan Ries zijn klanten inzichten bieden in de interactie met hun omgeving en zowel individueel als op teamniveau zorgen dat het werk leuker en effectiever verloopt.
BNA-workshop, 2021
Digitale wolk
Tijdens corona was de komst van Miro een eye-opener. Weg met de losse documentjes en vellen vol stickers, pijlen en teksten aan de muur. Met de digitale whiteboard kan iedereen vanaf z’n eigen werkplek aan zijn vragen en ambities werken. “Uiteindelijk krijg je een wolk met ideeën, perspectieven en doelen op verschillende thema’s. Dit bespreken we in sessies en daar destilleert een bureau zijn koers en operationele plannen uit”, legt Ries uit.
Om zijn werk boeiend te houden, doet de coach elk jaar iets nieuws en iets leuks. “Ik volg graag allerlei trainingen laat me zo nu en dan coachen. Ik lees veel en wil die kennis delen. Daarom schrijf ik graag blogs over onderwerpen als acquisitie, leiderschap of emotionele intelligentie. Die staan op mijn website en op die van de Beroepsvereniging Nederlandse Ontwerpers (BNO), waarvoor ik ook trainingen geef, zoals gecombineerde BNA- en BNO-trainingen over ondernemerschap, geld, leiderschap en acquisitie.”
Dat sluit aan bij zijn geloof in leren als motivator. “Nieuwe inzichten helpen je om beter te worden en daar help ik mijn klanten weer mee. Het is super dankbaar wat ik doe: ik heb fijne klanten, creatieve mensen die iets moois van de wereld willen maken, blije coachees die terugkeren en ambassadeur worden”, zegt Ries. “Hier kan ik nog lang mee voort!”