Herkenbaar? Druk-druk-druk, maar aan het eind van de dag heb je het gevoel dat je niet echt bent verder gekomen...
Ik had 'Focus aan/uit' van Mark Tigchelaar en Oscar de Bos al een tijdje op de leesstapel liggen. Het boek is niet nieuw, al aan zijn 25e herdruk en met meer dan 100.000 exemplaren een regelrechte bestseller uit de management- en zelfhulplijstjes.
Voor sommige mensen trap ik waarschijnlijk dus een open deur in. Toch deel ik graag een paar van de inzichten die ik heb opgedaan. De knelpunten uit het boek zijn voor iedereen namelijk erg herkenbaar en het bleek op meerdere punten een eye-opener, deels gebaseerd op wetenschap en deels op praktische voorbeelden.
Vier concentratielekken
Dat we afleiding toestaan is een van de grote zwaktes van ons menselijk brein. Het zorgt er voor dat we de taak waar we mee bezig waren laten liggen en het duurt vaak even doordat we weer in de flow komen, die maakte dat we zo lekker bezig waren. Het gevolg is meer fouten, tijdverlies, kwaliteitsverlies en stress.
Ons bewustzijn wordt dagelijks vele malen getorpedeerd door diverse soorten prikkels die de schrijvers concentratielekken noemen. Die lekken zijn niet alleen extern, maar ook intern. Het zijn er vier, hieronder lees je wat je er zoal aan kunt doen.
Te weinig prikkels
Te weinig prikkels, je hersencapaciteit wordt onvoldoende benut. Je kunt maar met slechts één ding bewust bezig zijn. Mocht die taak niet jouw volledige breincapaciteit benutten ga dan bijvoorbeeld sneller werken of lezen. Of doe er iets simpels bij dat je rest van je hersencapaciteit benut, zoals lopen of gedachteloos tekenen. Dit blijkt overigens fidgetten te heten.
Interne prikkels
Teveel interne prikkels, we zijn van nature nogal geneigd om onze aandacht steeds op iets nieuws te richten. Je kent dat wel, even door de socials, het nieuws of mail scrollen, terwijl je nog niet klaar was met je taak. Houd daarom je telefoon liefst zover mogelijk bij je vandaan, of zet 'm even uit. Bundel je taken, handel ze in één keer af, houd je hoofd leeg door alles meteen op te schrijven. Nog een leuke: doe even niks vlak voor een meeting, in plaats van nog even dat mailtje af te maken.
Te weinig brandstof
Te weinig brandstof, we zijn vaak moe omdat we zoveel willen doen en omdat we te lang met ons werk bezig zijn. Best stom, de grap is dat langer werken feitelijk minder oplevert, zorg dus voor een goede balans in arbeid en rust. Neem afhankelijk van de taak een regelmatig een break en weersta de verleiding om op dat moment op je telefoon te kijken. Hiermee blijf je namelijk je brein belasten. Zorg verder dat je elke nacht voldoende slaapt.
Externe prikkels
Teveel externe prikkels, daarvan zijn er nogal wat: collega's die iets van je willen, een gesprek naast je, rinkelende telefoons, notificaties et cetera. Wil je ongestoord werken, trek je dan regelmatig terug, zorg voor een dag in de week zonder verplichtingen (afspraken). Maak een project eerst helemaal af voordat je aan een volgende begint. Doe niet mee aan meetings die niks opleveren.
Het is maar een greep, het boek staat echt vol met andere praktische tips en direct bruikbare inzichten.
Doe-dingen...
Een laatste en waardevol inzicht wil ik je niet onthouden, omdat het gaat om het verschil tussen praktische doe-dingen en creatieve taken. Nogal belangrijk voor ontwerpers en architecten dus. Wanneer we onze takenlijst en agendapunten afhandelen zitten we erg vaak in de uitvoerende doe-modus. Deze 'gerichte aandacht' helpt ons om in korte tijd veel zaken af te tikken. Handig, maar het is nogal een blokkade voor creativiteit.
... versus creatieve taken
Daartegenover staat de 'open aandacht', die ons helpt om onze creatieve taken te vervullen. Open aandacht betekent dat we niet gericht zijn op een specifiek resultaat in een bepaalde tijd. Ontfocussen (aandacht uit) is hierbij van belang: haal de tijdsdruk weg en neem de ruimte om naar buiten te staren, na te denken en vermijd het opnemen van informatie. Fijn op momenten dat er wat nieuws uit je handen moet komen.
Meteen toepasbaar
Focus aan/uit is een lekker leesbaar boek, dat alle informatie op een gevarieerde manier over brengt: leesblokjes, quotes, kaders en afbeeldingen. Je hebt het in twee avonden doorgelezen (waarmee je wel indruist tegen de do's en dont's uit het boek :)). Sommige dingen weet je wellicht al, sommige waarschijnlijk niet, het is vooral fijn dat je alles op een goed onderbouwde manier op een rijtje hebt. Bovendien is bijna alles wat je leest meteen toepasbaar. Voor mij werkt het: meer aandacht op het juiste moment en dat geeft rust en houvast en helpt me om mijn werk en alle andere dingen op een (nog) leukere en betere manier te doen.
Wat mij betreft een dikke aanrader dus, lezen!