Of je nu bureaupartner, éénpitter of medewerker bent, met leiderschap hebben we allemaal te maken. Veel mensen zijn echter niet bewust met het thema bezig. Samen met de BNO wil ik daar verandering in brengen. Daarom schrijf ik regelmatig een column om tot inzichten te komen over dit alomvattende onderwerp, zodat jij als ontwerper (of architect) meer grip krijgt op jouw leiderschap.
Werken met mensen
Mijn vorige blog over leiderschap ging over zelfinzicht als basis voor verbinding met anderen en het is daarmee een van belangrijkste factoren voor succesvol leiderschap. In het verlengde van zelfinzicht draagt ook emotionele intelligentie (EQ) bij aan jouw succes als leider. EQ is de combinatie van intrapersoonlijke (omgang met eigen emoties) en interpersoonlijke (omgang met anderen) intelligentie en het is praktisch toepasbaar in je dagelijkse werk. Daniel Goleman, organisatiepsycholoog en auteur, deed veel onderzoek op dit gebied en schreef hierover het toonaangevende boek ‘Emotionele Intelligentie’.
EQ versus IQ
Analytisch vermogen (aangeduid met IQ) wordt over het algemeen als belangrijke pijler gezien voor een succesvolle carrière. Daniel Goleman laat op basis van onderzoek echter zien dat emotionele vaardigheden van meer doorslaggevend belang zijn voor succes in werk en relaties dan rationele intelligentie. Emotionele intelligentie (EQ) is het vermogen om je eigen emoties en die van anderen te zien, te interpreteren en te reguleren. Dit vermogen helpt je om op een verbindende manier samen te werken aan topprestaties. Een groep met topspelers maakt bijvoorbeeld nog geen topteam, EQ is de factor voor gezamenlijk succes.
Ken uzelf en de ander
Om te beginnen is het belangrijk dat je goed snapt hoe je zelf in elkaar zit. Dat helpt je om ook anderen te zien. Is iemand introvert of extravert, rationeel of emotioneel, gestructureerd of flexibel, open-minded of behoudend? Kan iedereen echt zichzelf zijn? Wat voor iemand is mijn opdrachtgever? Wie is die persoon die komt solliciteren? Wat is zijn of haar achtergrond? Hoe is de balans in je team? Wat betekent dit alles voor de manier waarop je samenwerkt en met elkaar omgaat? Waardoor schuurt het met de een en zit je in een flow met de ander?
EQ-domeinen
Binnen emotionele intelligentie definieert Goleman vijf domeinen:
- Zelfbewustzijn: Ben je in staat om je eigen stemmingen, emoties en motivaties te herkennen en ze te plaatsen, en hun effect op de omgeving in te schatten?
- Zelfregulatie: Lukt het je om de impact van emoties en stemmingen op je handelen en beslissingen te reguleren? Anders gezegd: jouw vermogen om te denken en bij te sturen voordat je in actie komt.
- Zelfmotivatie: Gaat over de intrinsieke motivatie om actie te ondernemen uit jezelf, en om zonder stimulans van buitenaf doelen na te streven. Met energie, doorzettingsvermogen en optimisme, zelfs wanneer het tegenzit.
- Empathie: Betreft het vermogen om de emoties en de gemoedstoestand van andere personen te herkennen, begrijpen en interpreteren.
- Sociale vaardigheid: Gaat over het vermogen om bevredigende relaties op te bouwen en te onderhouden en om een sociaal netwerk in stand te houden.
EQ ontwikkelen
Emotionele Intelligentie is dus een eigenschap waar je als ondernemer en als leidinggevende significant mee verder komt, zowel persoonlijk als met je bedrijf. Het is echter niet iets waar iedereen van nature mee gezegend is. Mocht je nog voornamelijk op je IQ en je beroepsvaardigheden leunen, geen nood: je kunt je EQ nog altijd verder ontwikkelen en trainen! Meer over dit interessante en blikverruimende onderwerp vind je onder andere in de boeken van Goleman, die ik je kan aanraden. Op het internet vind je verder diverse inleidende vlogs en blogs over het thema.
Benieuwd naar het vervolg?
Deze blog maakt deel uit van een reeks van zeven artikelen over leiderschap:
Training Grip op Leiderschap
Wil je nog veel meer leren over leiderschap, leiderschapsstijlen en wil je groeien als leider? Meld je dan aan voor de training Grip op Leiderschap. De training is bedoeld voor leidinggevenden zoals bureaupartners, -managers en associates van architecten- en ontwerpbureaus.
De training wordt in het najaar (vier ochtenden vanaf 13 september 2024) georganiseerd in een samenwerking met BNA Academie, BNO en Coaching Creative Companies.
Meer info en inschrijven via de site van BNA of via BNO.
Vragen?
Voor overleg over de training of vragen leiderschap kun je contact met mij opnemen (ries@coachingcreativecompanies.nl).