Tijdens een eerste kennismaking bespreken we jouw vraag en een mogelijke aanpak. Dat kan makkelijk en snel met een online gesprek.
Het kan ook uitgebreider. Live bij jou, zodat ik een beeld krijg van je werkomgeving. Of bij mij, midden in de Randstad, prima bereikbaar met auto of trein.
Laat hieronder je gegevens achter, dan neem ik snel contact op voor een afspraak!
Dank je wel! Je bericht is ontvangen.
Oeps! Er is iets fout gegaan. Controleer of alle velden correct zijn ingevuld en probeer het nogmaals.
Leiderschap #7: Wat is jouw stijl van leidinggeven?
April 5, 2023
Of je nu bureaupartner, éénpitter of medewerker bent, met leiderschap hebben we allemaal te maken. Veel mensen zijn echter niet bewust met het thema bezig. Samen met de BNO wil ik daar verandering in brengen. Daarom schrijf ik regelmatig een column om tot inzichten te komen over dit alomvattende onderwerp, zodat jij als ontwerper (of architect) meer grip krijgt op jouw leiderschap.
Emotionele intelligentie
In mijn vorige blog kon je lezen dat zelfinzicht en emotionele intelligentie (EQ) op zijn minst net zulke belangrijke factoren zijn voor effectief leiderschap als rationele intelligentie (IQ). EQ is het vermogen om je eigen emoties en die van anderen te zien en te interpreteren en dat helpt je om op een verbindende manier samen te werken aan topprestaties. Een emotioneel intelligent leider is vervolgens ook in staat om zijn/haar leiderschapsstijl aan te passen aan personen en situaties, om zo tot goede resultaten te komen.
Situationeel leiderschap
Gedragswetenschappers Paul Hersey & Ken Blanchard ontwikkelden het model van situaltioneel leiderschap. Bij situationeel leiderschap stem je de mate van sturing en ondersteuning af op de mate van kennis, motivatie en vertrouwen van de medewerker. Zo onderscheiden we vier stijlen van leiderschap:
Sturend: de medewerker heeft weinig ‘taakvolwassenheid’.
Coachend: de medewerker heeft ervaring, maar de motivatie blijft nog achter.
Ondersteunend: er is sprake van ervaring en motivatie.
Delegerend: de medewerker is volledig zelfstandig en gemotiveerd.
Meer informatie over situationeel leiderschap vind je in vakliteratuur en op het internet, zoals bijvoorbeeld hier.
Het nieuwe leiderschap
Organisatiepsycholoog en auteur Daniel Goleman (zie mijn voorgaande blog) onderscheidt zelfs zes leiderschapsstijlen. Dankzij goed ontwikkelde emotionele intelligentie is een leider in staat om te bepalen welke stijl van leiderschap hij of zij toepast in uiteenlopende situaties. Dit draagt in positieve (en soms negatieve) zin bij aan het werkklimaat, de effectiviteit en het gedrag van de medewerkers. Goleman noemt dit het nieuwe leiderschap.
De zes stijlen die de leider kan toepassen om resultaat te bewerkstelligen:
Directief: aansturing van bovenaf. Deze stijl kan zinvol zijn in crisissituaties, maar heeft op de lange duur een negatief effect op de sfeer in de organisatie.
Visionair: neemt mensen mee in een visie voor de lange termijn. Deze benadering heeft een sterk positieve invloed op het werkklimaat.
Relatiegericht: is gericht op harmonie en verbinding. Deze stijl is goed voor teambuilding en stressvolle periodes en heeft een positieve impact op de stemming.
Democratisch: is gericht op consensus. De aanpak maakt gebruik van de input uit het team en heeft een positieve impact op het werkklimaat.
Competitief: is gericht op prestaties. Dit werkt wanneer snelle prestaties en motivatie nodig zijn. Op de lange duur is de uitwerking op de sfeer negatief.
Coachend: ondersteunt mensen in hun ontwikkeling en heeft daarmee een positief langetermijneffect op de bedrijfsresultaten.
In het boekje “Leadership that gets results” van Goleman vind je een uitgebreid overzicht en toelichting op deze stijlen. Je kunt ook googelen op het onderwerp Nieuw Leiderschap, er zijn veel andere boeken, artikelen en video’s te vinden over dit thema.
Herken jij jouw voorkeursstijl?
En welke stijlen hanteer je verder nog, bewust of onbewust?
Benieuwd naar de rest?
Dit was de laatste blog in de reeks “Leiderschap in een creatieve wereld”. De andere blogs vind je hieronder:
Wil je nog veel meer leren over leiderschap, leiderschapsstijlen en wil je groeien als leider? Meld je dan aan voor de training Grip op Leiderschap. De training is bedoeld voor leidinggevenden zoals bureaupartners, -managers en associates van architecten- en ontwerpbureaus.
De training wordt in het najaar (vier ochtenden vanaf 12 september 2025) georganiseerd in een samenwerking met BNA Academie, BNO en Coaching Creative Companies.
Meer info en inschrijven kan in de loop van 2025 via de site van BNA of BNO.